Ibunda Mantan PM Malaysia Najib Razak Meninggal Dunia

Novi Christiastuti - detikNews
Jumat, 18 Des 2020 18:13 WIB
Najib Razak dan Ibundanya Rahah Noah (Twitter/@NajibRazak)
Najib Razak bersama ibundanya, Rahah Noah (duduk di kursi roda) dan istrinya, Rosmah Mansor, saat menggunakan hak suara dalam pemiu 2018 lalu (Twitter/@NajibRazak)
Kuala Lumpur -

Tuh Rahah Mohd Noah, ibunda dari mantan Perdana Menteri (PM) Malaysia, Najib Razak, meninggal dunia pada usia 87 tahun. Beliau juga merupakan janda dari PM kedua Malaysia, Tun Abdul Razak Hussein, atau ayah Najib.

Seperti dilansir media lokal Malaysia, The Star, Jumat (18/12/2020), kabar duka itu disampaikan Najib dalam postingan Twitternya pada Jumat (18/12) waktu setempat. Tidak disebutkan lebih lanjut penyebab meninggalnya ibunda Najib, namun diketahui beliau sempat dirawat di rumah sakit.

"Ibunda sudah tidak ada lagi. Seluruh keluarga kami ada di rumah sakit," tulis Najib dalam cuitannya.

"Kesedihan dan air mata mengalir. Tidak ada kata-kata untuk menggambarkan kehilangan ini," imbuhnya.

Tuh Rahah diketahui sedang sakit dan dirawat di Prince Court Medical Centre. Pada Kamis (17/12) waktu setempat, Raja Malaysia atau Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah, termasuk dalam pejabat yang menjenguk beliau.

Tuh Rahah lahir di Muar, Johor, tahun 1933 silam. Mendiang ayahnya, Haji Noah atau Tan Sri Haji Mohammad Noah bin Omar merupakan salah satu pendiri Organisasi Nasional Melayu Bersatu (UMNO) dan menjabat sebagai Ketua Dewan Rakyat yang pertama di Malaysia.

Almarhum menikah dengan Abdul Razak tahun 1952. Pasangan ini memiliki lima anak, termasuk Najib.

(nvc/ita)