ADVERTISEMENT

Laporan Dari Kuala Lumpur

Sah! Mahathir Mohamad Jadi Perdana Menteri Malaysia

Haris Fadhil - detikNews
Kamis, 10 Mei 2018 21:23 WIB
Mahathir Mohamad dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia (Foto: Screenshot siaran tv2 lewat Bernama News Channel)
Kuala Lumpur - Mahathir Mohamad resmi menjadi Perdana Menteri Malaysia. Ia dilantik setelah proses pengambilan sumpah oleh Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V.

Pelantikan digelar di Istana Negara, Kuala Lumpur, Kamis (10/5/2018) sekitar pukul 21.58 waktu setempat.

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad VYang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V (Foto: Screenshot siaran tv2 lewat Bernama News Channel)


Hal tersebut diketahui lewat siaran langsung via YouTube dari Bernama News Channel yang merupakan media pemerintah Malaysia. Dalam siaran tersebut terlihat Mahathir didampingi sang istri, Siti Hasmah Mohamad Ali yang duduk di sebelahnya.

Tampak juga istri Anwar Ibrahim, Wan Azizah Wan Ismail yang hadir di acara pelantikan itu. Wan Azizah disebut akan menjadi Wakil Perdana Menteri Malaysia mendampingi Mahathir.

Istri Anwar Ibrahim, Wan Azizah Wan IsmailIstri Anwar Ibrahim, Wan Azizah Wan Ismail (Foto: Screenshot siaran tv2 lewat Bernama News Channel)


Mahathir menjadi Perdana Menteri lewat dukungan koalisi Pakatan Harapan yang memenangi pemilu. Kemenangan ini menjadi yang pertama setelah 60 tahun Malaysia dikuasai Barisan Nasional.Saksikan bagaimana damainya pemilu di Malaysia berlangsung:

[Gambas:Video 20detik]

(haf/jbr)

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT