Round-Up

Hinaan 'Babi' ke Ma'ruf Amin Bikin Jafar Shodiq Diciduk Polisi

Tim detikcom - detikNews
Jumat, 06 Des 2019 05:50 WIB
Foto: Habib Jafar Shodiq (Dok. Istimewa)
Foto: Habib Jafar Shodiq (Dok. Istimewa)
Jakarta - Ucapan Habib Jafar Shodiq yang diduga menghina Wakil Presiden, Ma'ruf Amin, dengan sebutan 'babi' berbuntut panjang. Polisi bergerak menciduknya di Depok.

Ucapan Habib Jafar Shodiq

Dalam video yang beredar luas di media sosial, Habib Jafar awalnya berbicara mengenai sebuah riwayat pada zaman Nabi Musa. Habib Jafar menuturkan ada seseorang yang belajar ilmu agama namun ilmu tersebut digunakan untuk mengejar urusan dunia.

Atas hal itu, menurut Habib Jafar, Allah SWT menjadikan orang tersebut menjadi babi. Habib Jafar mengatakan Nabi Musa kaget dengan hal itu dan berdoa kepada Allah agar mengembalikan babi tersebut menjadi manusia.


Barulah Habib Jafar menyinggung ustaz-ustaz bayaran di era sekarang. Dia juga bertanya kepada jemaah mengenai sosok Ma'ruf Amin.

"Maka kalau ada zaman ustaz-ustaz sekarang andai kata ada ustaz-ustaz bayaran, ada ustaz-ustaz target yang di zaman Nabi Muhammad SAW, hidup di zaman Nabi Musa AS sudah berubah menjadi seekor babi," ujar Jafar.

"Berarti ustaz-ustaz bayaran apa? (Dijawab jemaah: babi). Apa? (babi). Apa? (babi). Saya tanya Ma'ruf Amin babi bukan? (Dijawab jemaah: babi). Babi bukan? (babi)," kata Jafar disambut teriakan jemaah.Habib Jafar Shodiq yang Hina Ma'ruf Amin dengan Sebutan 'Babi' Ditangkap!:


Selanjutnya
Halaman
1 2 3 4 5 6